حصیر بافی
حصیر بافی با نخل خرما یک هنر دیرینه و دوست داشتنی در ایران میباشد.
برای استفاده از نخل در حصیر بافی ابتدا باید برگ درخت خرما را از شب قبل در آب خیس کرد تا نرم شوند تا برای درست کردن حصیر انعطاف پذیر شوند.
بعد آنها را در ابعاد مناسب و یکدست برش میزنیم. بعد چند ردیف از این نوارهای را به صورت عمودی و با فاصله و تعدادی از آنها را به صورت افقی روی آنها قرار داده و شروع به بافت میکنیم، به این صورت که یکی زیر و یکی رو باید بافته شود.
آموزش حصیر بافی
وسایل مورد نیاز برای آموزش حصیر بافی بدین شرح میباشد: برگ درخت خرما یا نوار تسمه ای، قیچی، گیره لباس، تخته های باریک چوبی و نخ کنافی یا ضخیم.
سبد حصیری بافی به معنای بافت سبد، کلاه، زنبیل و موارد دیگر میباشد برای بافت حصیر باید از ابزارهای استفاده کرد که به راحتی قابل دسترس میباشند.
بیشترین چیزی که به این محصولات زیبایی می بخشد ذوق و هنر سازندگان آن میباشد نوع دیگری از حصیر بافی که در بیشتر مناطق ایران دیده میشود استفاده از تسمه های پلاستیکی میباشد، این نوع از محصولات با توجه به زیبایی که دارند از استحکام خیلی خوبی برخوردار میباشند.
آموزش حصیر بافی نخل
برای حصیر بافی میتوان از برگهای نخل و ساقه گندم و ساقه نی استفاده کرد که آموزش یکسانی دارند و همچنین میتوان از تسمه ها و نوارهای رنگی پلاستیکی در بافت حصیر نیز استفاده کرد و صنایع جالب و زیبایی ساخت.
برای بافت زیرانداز حصیری با نخل ابتدا تعداد مورد نیاز برگ درخت خرما را جدا کرده و درون آب قرار میدهیم این برگها آنقدر در آب میمانند تا رنگ سبز آنها به زرد تبدیل شود و حصیر بافی در ایران از هنرهای بومی مردم شمال و جنوب نیز میباشد.
در مناطق عرب نشین بخاطر وجود نخلهای زیاد هنر حصیر بافی در کنار کشاورزی رونق فراوانی بدست آورده است که در قدیم حصیر بافی بعنوان شغل اصلی مردم نبوده ولی امروزه بعنوان یک صنعت در اکثر مناطق ایران شناخته شده است.
در گذشته اغلب کشاورزان و عشایر از حصیر بعنوان زیر انداز و کفپوش برای منازل خود استفاده میکردند، همچنین از حصیر برای پوشش سقف و دیوارها نیز استفاده میکردند.
آموزش سبد بافی با حصیر
برای سبد بافی با حصیر آموزش خاصی نیاز نیست همه آنها آموزش یکسان و ساده ای دارند.
برای بافت سبد باید در دو وزن مختلف کار کنید، یکی برای اسکلت سبد که باید ضخیم و بادوام باشد و دیگری برای نوارهای که دور این اسکلت قرار میگیرند که باید نازک و منعطف باشند که بتوان به راحتی دور تا دور اسکلت سبد قرار داد.
همچنین باید این نی ها را در آب خیس کرد تا از شکستن و ترک خوردن آنها در حین انجام کار جلوگیری کرد، نی که برای ساخت اسکلت بکار میرود باید به حالت ایستاده در آب خیس شود ولی نی های دیگر را میتوان کمی خم در آب قرار داد.
آموزش حصیر بافی با کاموا
برای حصیر بافی میتوان وسایل مختلفی مثل چوب خشک و کاموا استفاده کرد، که آموزش آن کار بسیار ساده ای میباشد. بجای نی های سخت از پلاستیک لوله کرده و پیجیده و بجای نی های باریک و ظریف از کاموا استفاده میکنیم.
به این صورت که پلاستیک را لوله کرده و دور تا دور آن را با کاموا و یا طناب می پیچیم و بزرگی حلقه آن بستگی به نوع حصیر یا سبدی که میخواهیم ببافیم دارد.
برای ساخت دیواره های آن همان طور که نوار پلاستیکی را می پیچانیم روی وسط کار قرار داده و به صورت دیواره آن را می پیچیم تا بالا بیاید.
حصیر بافی گیلان
در گیلان از زمان های دور تا به امروز بخاطر وجود جنگلهای انبوه صنایع حصیری بافی رونق فراوانی داشته و آموزش آن نسل به نسل در بین خانواده ها چرخیده است.
محصولات حصیری در گیلان قدمت زیادی داشته و از صنایع دستی قدیمی در آنجا میباشد که معرف آداب و رسوم مردمان این مناطق میباشد.
حصیر بافی در کنار کشاورزی بعنوان شغلی برای خانواده های روستای بشمار میرفته که بخشی از درآمد خانواده ها از طریق همین حصیر بافی تامین می شده است و با توجه به شواهد تاریخی قدمت حصیر بافی در گیلان به 6 هزار سال پیش برمیگردد.
آموزش حصیر بافی با نی
برای آموزش حصیر بافی میتوان از نی های مختلف پلاستیکی و چوبی استفاده کرد که حصیر بافی به ساخت انواع سبد مسافرتی، زنبیل، زیر بشقابی، گلدان، جاحبوباتی، زیرانداز و حتی مبلمان نیز میتوان اشاره کرد.
این صنایع دستی در طرحها و رنگهای متنوعی نیز تهیه می شود، از مهترین ویژگیهای حصیر بافی ابزار و روش کار آن میباشد که بخاطر انعطاف پذیری مواد اولیه آن میتوان ظروف حصیری بسیاری ساخت.
چگونه حصیر ببافیم
برای این کار ابتدا مواد اولیه و مورد نیاز آن را تهیه کنید و لوازم حصیر بافی بدین شرح می باشد که ترکه درخت بید یا ساقه نی و گندم و خرما، قیچی و انبر برای خم کردن نی ها.
روغن برای جلا دادن به نی ها و همچنین یک ابزار فلزی برای ایجاد فاصله بین نی ها لازم میباشد. مواد اولیه مثل نی باید از استحکام مناسب برخوردار باشد.
چه مهارت هایی برای حصیر بافی لازم است
عده ای از افراد میگویند برای حصیر و گلیم فرش بافی چه مهارت هایی لازم است باید بگوییم که مهارت خاصی نیاز ندارد فقط نیازمند تمرکز و دقت بالا برای بافت حصیر میباشد.
آموزش حصیر بافی دو مرحله دارد یکی پایه کار و دیگری بافت دیواره میباشد و ابتدا باید پایه کار حالا چه به صورت بیضی یا مربع را درست کرد.
بعد از درست کردن پایه میتوان شروع به بافت دیواره آن کرد که خود این دیواره سه مرحله دار: یکی به صورت مارپیچ، جفت شدن و دیواره سازی میباشد.
لبه کار مهمترین مرحله کار میباشد که برای پیچاندن و گره زدن و بریدن سر نی ها میباشد که باید بصورتی گرد زده شود که باز نشود و کاملا محکم و ایمن شود.
آموزش حصیر بافی با طناب حصیری
برای آموزش حصیر بافی با طناب حصیری میتوان برای بافت حصیر به این نکته توجه کنید که از نی های بلند استفاده کنید چون بریدن نی آسان تر از اضافه کردن نی است و در ضمن حصیر محکمتر میباشد.
از دو نوع برگ درخت خرما برای پاف حصیری بافی استفاده میشود که یکی مغ و دیگری پیسک میباشد. پیسک همان برگهای اطراف درخت خرما است که عمر طولانی تر دارد و مغ برگهای میانی و تازه درخت میباشد.
آغاز کار هنر حصیر بافی از زمانی شروع شد که بشر از الیاف گیاهان برای پوشاندن سقف و کف محل سکونت خود استفاده کرد.
در فروشگاه دیارمو شما می توانید
اموزش انواع محصولات حصیری را یاد بگیرید و همچنین می توانید انواع محصولات حصیری را با هر ساز دلخواهی سفارش بدهید.
آدرس سایت ما :
آدرس پیج ما:
@diyarmo_com
شماره تماس جهت ثبت سفارش و پشتیبانی:
۰۹۹۱۶۹۵۹۱۶۹
- پشتیبان 3
- دی 8, 1403
- 66 بازدید